Smutsigtmjöl

January 29, 2012

Ännu ett offer för löshundsjakten

Filed under: Jägarmaffian,Rovdjur — ylva @ 10:50

När Rovdjursföreningen och Djurskyddet för en tid sedan bad regeringen om en konsekvensutredning av löshundsjakt gick jägarkåren i taket. Det fanns minsann inga problem med att släppa jakthundar lösa i naturen sa man. Jägareförbundets officiella representanter raljerade lögnaktigt på sina bloggar m.m.
Nu har det hänt igen. Under älgjakt har en jakthund väckt en björn ur idet mitt i vintersömnen och sprungit till husse med det stressade djuret efter sig. Den rädde jägaren skadeskjuter björnen och blir svårt skadad.
Resultatet är i alla fall en svårt skadad människa, en skadeskjuten och snart dödad björn, stora samhällskostnader och omotiverad björnskräck som kan leda till ännu sämre rovdjurspolitik.
Allt detta på grund av den heliga löshundsjakten och därtill en absurt lång jaktsäsong på älg. Förr bedrevs älgjakt under några månader på hösten, nu långt in i midvintern. Vansinne! Faunapolitiken styrs av ett litet särintresse representerat av Svenska Jägareförbundet, det måsten bli ett stopp på detta.

8 Comments »

 1. Jag hade ett möte med en hel hög rävar igår…tyvärr var alla döda!
  (gjort ett inlägg om det)

  Comment by Boije — January 29, 2012 @ 12:28

 2. Det var ingen trevlig upplevelse! Inte så många känner till massjakten på små rovdjur som känns väldigt osmaklig. Det vore bättre att de stora rovdjuren tilläts få tillbaka sin naturliga plats i systemet och samtidigt hålla nere de mindre.

  Comment by ylva — January 29, 2012 @ 22:41

 3. Vinterjakten på älg är verkligen av ondo. Vinterfödan innehåller knappast mer energi än att det räcker till att bara överleva. Blir försvagade individer oroade och förföljda, men ej skjutna, så är det ju stor risk att de dukar under ändå. Är dock inte så säker på att man skall tillskriva jägarna hela skulden för detta vansinne. Skogsägarna är nog de som tryckt på och tvingat ingenom detta djurplågeri.

  Comment by Ulf Risberg — January 31, 2012 @ 13:18

 4. Jag tror skuldfrågan är lite komplicerad, visst vill skogsbolagen att kvoten fylls för att hålla nere älgstammen. Jägarna generellt vill hålla uppe stammen. Är det inte därför de inte skjuter fullt på hösten? Sedan finns det väl alltid de som jagar så länge de får. Om det är som du säger, vilket jag inte betvivlar ett ögonblick så ska förstås Naturvårdsverket se till att säsongen kortas men ändringar i jaktförordningen måste väl beslutas av regeringen. Alltså är det än en gång dessa förbannade politikers fel.

  Comment by ylva — February 1, 2012 @ 18:11

 5. Hm. Det är väl ytterst väljarnas fel? Men skyll inte på mig – jag röstade grönt. 🙂
  Annars håller jag med. Stoppa löshundsjakten! Jag har vid flera tillfällen fått tamhöns tagna av jakthund. Hunden åt upp dom på fläcken. Man kan ju tänka sig vad den ställer till med i naturen!!!

  Comment by Helena Backius — February 6, 2012 @ 12:51

 6. Ja Helena, om vi tar politiken ett varv till så kan jag hålla med dig. Jag anser inte att väljarna har något att välja på – men det är ju i grunden folks (= väljarnas) fel så, ok då.
  Jakthunden i vår hönsgård åt inte upp några höns, den hann väl inte för det var fullt upp med att döda och skada en hel hög. Och göra min stackars tupp fjäderlös.

  Comment by ylva — February 13, 2012 @ 20:11

 7. Här finns också en grop med döda rävar. Bedrövlig syn är vad det är. Är det verkligen tillåtet att ha öppna gropar med kadaver och sedan sitta på pass vid sidan i en koja?

  Comment by kokospelle — February 12, 2012 @ 20:29

 8. Åtel för rävjakt är väl tillåtet, antagligen att sitta i kojan och skjuta också. Men menar du att någon bara slänger dödade rävar? Är de flådda då? Tillåtet eller ej, ingen vidare jaktetik i alla fall.

  Comment by ylva — February 13, 2012 @ 20:14

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress