Smutsigtmjöl

April 29, 2012

På almarnas tid….

Filed under: Skogen — ylva @ 20:06

…ni vet de där almarna i Kungsträdgården, på den tiden kunde människor göra en liten skillnad. Ibland räckte det att saker uppmärksammades och sanningar kom fram så kunde saker förändras, ibland, hur är det nu?

Egentligen borde jag ha jobbat för fullt i helgen men istället har det blivit en del tid i skogen. Som vanligt kan man inte njuta odelat. Ständigt nya spår av en brutal och ofta totalt obegriplig skogsskövling i stort som smått gör mig till nervvrak.
Skydda Skogen har genomfört en kampanj mot IKEA på grund av deras urskogsskövlingar i Ryssland. Först blev jag besviken, borde vi inte kämpa för skogen här hemma i stället? Ständigt ska vi uppröras över vad som sker i andra länder och inte låtsas om att det är än värre på hemmaplan. Men vid lite eftertanke kan jag förstå, det är ett sätt att få medial uppmärksamhet. Kanske fler medlemmar, större möjlighet att synas även med svenska skogsfrågor.
Det är media som styr, blanda in IKEA, Kungen eller Ranelid så kanske även något så viktigt som svensk skogsnäring kan få ett ögonblicks uppmärksamhet.
Här är väl på sin plats att erkänna att just i dag har Maciej Zaremba en artikel i DN, (pappersupplagan men någon vänlig själ har lagt en länk till pdf på Facebook) om detta, han kallar det för Sveriges nya miljonprogram.
Läs artikeln, den avslutas

På hyggets tredje dag stod några praktfulla träd närmast husen kvar. Bland dem en väldig gran, 270 centimeter i omkrets, troligen ett av Storfors äldsta vittnen. Då har bolaget ändrat sig i sista stund? Nej, inte alls, trädet är bara för mäktigt för skördaren, måste tas ned för hand, upplyser maskinisten. Jag förstår, så här grovt virke är förstås extra begärligt? ”Nej, den här vill inget sågverk ta. Den står så nära huset att den är säkert full med spik efter fågelholkar.” Så vad blir det av den? ”Massa, papper eller kanske blöjor.”

Fortsättning följer skriver Zaremba. Kanske kan artiklarna upplysa och uppröra delar av svenska folket men kommer det i sin tur att leda till någonting? Så går det ju inte till nuförtiden, annat var det ändå på almarnas tid.

4 Comments »

 1. Kan det vara så att detta är ett utslag för vår oskuldsfulla självbild av nationen att det bara i andra länder man gör fel. Ungefär som vanföreställningen att korruption inte finns i Sverige.

  Comment by Peter Harold — April 30, 2012 @ 07:23

 2. Jo så är det nog. Men jag undrar, vad kommer hända den dag svenskarna upptäcker att det inte är sant, eller kommer vi aldrig vakna?

  Comment by ylva — April 30, 2012 @ 14:58

 3. Vad kul Ylva att du spenderade en del tid i skogen.

  Du kanske gjorde som jag och gallrade och förbredde för planteringen till sommaren. Förra året hade vi ett rejält angrepp av granbarkborrar så vi får se om det inte behövs fler ferromonfällor att sätta upp i år också. Gallringen som gjordes av min far för 15 år sedan har nu resulterat i en härlig granskog med massor av blåbär, och på hygget från förra sommaren kommer det säkert att bli mycket hallon. De grova furorna från den slutavverkningen planterades ju av min farfar. Naturligtvis sparade vi en rejäl bit naturvärd skog runt tjärnet där min dotter älskar att plockar hjortron blöta somrar.

  Undrar hur många hektar hyggen Zarembas (djupt okunniga) pappersartikel i DN har krävt. Men han har säkert gjort som du och jag Ylva och kompenserat det med att plantera skog…

  Ska jag underteckna med naturmarodör eller skogsbrukare?

  Comment by Mjölbagge — May 1, 2012 @ 11:03

 4. Nej jag ägnade inte helgen åt gallring eller förberedde plantering, det senare har jag inget behov av. Gallring och avverkning har vi gjort en del genom åren. Inget hyggesbruk dock (du tycks ju fixerad vid den frågan) utan mer återställande av hagmark och plockhuggning. Timret har vi sedan själva förädlat till välbehövligt byggnadsvirke, värt mångdubbelt mot vad man får för slentrianmässig försäljning till “bolaget”. Det finns mycket pengar i ett verkligt människo- och naturvänligt skogsanvändande.
  Det var ju fint att du sköter din skog så exemplariskt, men det gör ju din taggarna-utåt-reaktion på den kunniga kritiken av storskogsbruket än mer obegriplig.

  Comment by ylva — May 1, 2012 @ 16:11

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress