Smutsigtmjöl

December 29, 2009

Tolvtusen jägare vill skjuta varg

Filed under: Jägarmaffian,Rovdjur — ylva @ 21:32

Om några dagar blir det vargjakt i Sverige. Det är inte så att den fridlysta vargen varit helt fredad från jakt tidigare, den har varit utsatt för både omfattande tjuvjakt och dito skydsjakt beslutad av Naturvårdsverket. Det nya är att det blir licensjakt på varg vilket innebär att 12 000 registrerade jaktledare med x antal jaktkompisar den 2 januari får rusa ut i markerna i fem län och skjuta vargar, vilka som helst utan urskiljning tills kvoten i respektive län har dödats. Sammanlagt får 27 vargar skjutas och man får hålla på fram till 15 februari. Med tanke på det stora antalet jägare som registrerat sig är det risk för överskjutningar också.
Många människor är upprörda över den här jakten, en del skriver inlägg där de undrar hur i all sin dar jägarna ska klara att skjuta rätt djur så att de inte skjuter ungar/tikar/ föräldradjur/djur med låg inavelsgrad/djur som inte gjort “skada” eller vilka de nu tror är fredade. Sanningen är ju att inga djur är fredade förutom de i ett revir. Man kan ju undra varför så många utgår ifrån att jakten inriktas på vissa djur. För att det verkar för orimligt att ha allmän jakt på en art som vi bara har ett par hundra individer av i hela landet? Kanske, men så har de möjligen också hört vår så kallade miljöminister uttala sig om skälen för att jaga varg.
-Vargarna är inavlade och jättesjuka och vacklar omkring med självlysande fradgande käftar i skogen, de måste skjutas för att stammen ska bli frisk (obs, inte ordagrant citat men innehållsmässigt rätt)
I så fall kunde man kanske tänka sig att jakten skulle inriktas på djur med extra hög inavelsgrad och att man skulle veta vilka djur man sköt så att avkommor till den invandrade s.k. Galvenhanen inte dödas. Det enda man gjort i den vägen är att freda just hans revir. Egentligen är det hans valpar som har vandrat ut till andra områden som är värefulla, dessa är dock lovliga. Det finns även en norsk invandrare som fått valpar vilka nu riskerar att dödas.
– Vargen måste jagas så att den blir skygg för människan
Vargen är redan ett skyggt djur och att döda en varg lär inte göra den skyggare men låt oss ändå ponera att så är fallet. Då skulle möjligen idén kunna vara att skjuta just de individer som kallas oskygga, alltså nyfikna ungvargar som kan visa sig vid bebyggelse när de rantar runt på spaning efter mat och en fru. Men nej, istället får man åka långt ut i skogen och skjuta vilket djur som helst. Just åka faktiskt, den strikta regeln att man inte får söka upp viltet med motorfordon har Naturvårdsverket, på order från Jägareförbundet, slopat. Det är ok att ta bössan på snöskoter och ge sig iväg.
– Med jakt på varg ökas acceptansen och de olika parterna i rovdjursfrågan förs närmare varandra.
Det enda som hänt är alla parter är ännu mer upprörda, de äkta varghatarna inser att de har vunnit så m ycket det bara går och ändå får de inte utrota vargen. De är faktiskt urförbannade. Och vi som gillar att det finns djur i skogen är också rätt förbannade över en totalt urskiljningslös och meningslös slakt.
-Vi måste befria landsbygdborna från rovdjurstrycket som de dignar under.
De som drabbats av skador på sina djur och påstått att livet på landet blivit meningslöst kan fortfarande drabbas och kan fortfarande oroa sig för det. Ifall man istället gett en generös skyddsjakt på “skadegörande” individer så skulle de i alla fall ha fått lite blodshämnd, måhända hade det höjt deras livskvalitet något.
Nej den sorgliga sanningen är att den vargjakt som jägarkåren beställt och fått är omöjlig att utföra på ett bra sätt ens om man velat. Det är för svårt att skilja ungvargarna från de vuxna, föräldradjur från ensamma, skadegörande från oskyldiga, inavlade från nykommna, sjuka från friska och det finns ingen lämplig tid för vargjakt. Man kommer att splittra revir, göra ungvargar föräldralösa när de fortfarande behöver uppfostran och döda de livslångt monogama vargarnas partners.
Men nu ska jag inte gå och bli känslosam, jag gillar ju inte sådant, det finns faktiskt en lösning för smarta vargar.
Skulle du händelsevis tycka att den här jakten är en dum idé tycker jag du ska säga det här. Det stoppar den inte men kan göra nytta på lång sikt.

6 Comments »

 1. Jag är glad att jag har länkat till din sida. Hade inte kunnat säga det bättre själv :-).

  Vargjakten får mig att må riktigt illa :´(

  Comment by kokospelle — December 30, 2009 @ 16:30

 2. Ja inte mår man bra av det. Norska jägare planerar också att stöta in vargar i Sverige så de kan skjutas.
  Suck!

  Comment by ylva — December 30, 2009 @ 22:02

 3. Hej!
  Tack för det du skrivit! Myyyycket bra!

  Jag tycker jakten är djupt tragisk 🙁
  Även jag har skrivit på listan även om jag vet att det inte hjälper direkt men kanske i ett längre perspektiv *håller tummar, tassar å tår*

  God fortsättning på 2010!

  Comment by Annlo — January 1, 2010 @ 20:44

 4. Tack Annlo! Ja, i det långa perspektivet måste det komma fram att befolkningen i allmänhet inte tycker att det är någon bra idé att jaga djur som vi bara har ett par hundra av.
  Måste också dementera min förra kommentar, det var visst bara snack.

  Comment by ylva — January 1, 2010 @ 21:37

 5. […] och det anger att beslutet anses vara rätt. Är frågan rätt ställd? Har man verkligen sett till faktiska genomförandet av den här […]

  Pingback by Vargjakt – diskussioner i mängder « Emil Isberg — January 11, 2010 @ 09:40

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress