Den kriminella genen

Jag hörde David Cameron på radion. Han höll ett eldigt tal där han förklarade att kravallerna i England “inte har några sociala orsaker, inte har några politiska orsaker utan bara kriminella orsaker!”
Åh tusan! Så det finns någon slags kriminell gen som man föds med. Kriminalitet har aldrig några sociala orsaker och sociala förhållanden är aldrig en följd av politik. Tänk vad man lär sig.

By ylva

Vi har alla, på gott och ont, lite smutsigt mjöl i våra påsar och jag vill behålla det så, annars blir samhället olidligt att leva i. Nej ni får inte namn, ålder kön, yrke etc. Varför läsa med förutfattade meningar? Det märks nog så småningom vad jag är för en typ. Det är lättast att formulera sig negativt så här är lite av vad jag avskyr och kommer skriva om: Kontrollsamhället, Politiker, Jägareförbundet & andra rovdjurshatare, Gruppåsikter, Statsfeminism, Skogsskövling, Moralpanik, Människofientlig verksamhet av diverse slag.

4 comments

  1. Jag tror att problemet helt enkelt är att många människor drar likhetstecken mellan “orsakar” och “är ansvarig för” i frasens vardagliga betydelse. Om något annat än brottslingarnas egna moraliska brister orsakar deras beteende så kan vi inte säga att brottslingarna gör något fel och se ned på dem, verkar tanken vara. Och vad vore livet utan möjligheten att se ned på sina medmänniskor?

    För övrigt finns det gener som starkt korrelerar med kriminalitet, men jag tror inte att det var det David Cameron menade.

    1. Jo vad trist det vore att inte få se ned på sina medmänniskor. Jag roar mig med att se ner på Cameron t.ex. 😀

  2. “Förbrytarmänniskan” har varit ett litet köksmedicinskt uttryck för en viss slags rubbning med tre könskromosomer (Klinefelters syndrom, XXY) men själva idén att vissa människor var ärftligt disponerade att begå grova brott kom innan man började leta närmare efter ett genetiskt korrelat.

    XXY-personerna är kraftiga, och dras ibland med närmast kvinnliga höfter men kraftiga manliga lår (inte bra när man ska rymma från kåken eller ta sig in i ett hus…) och de lär ha häftigt humör och ibland en fixering vid vapen. Om man nu ska tro de psykiatriker och genetiker som kört denna teori.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *