Glöm allt det andra. Frågan är varför?

I går var upprördheten stor bland många av Sveriges jägare och en del andra. De fick inte jaga varg!
Men varför ska man jaga varg, egentligen?

Det finns hur många svar som helst på den frågan:
För landsbygden!
För älgjakten!
För att kunna gå ut i skogen!
För att jag ska kunna släppa ut min hund!
För löshundsjakten!
För fårägarnas skull!
För fäbodbruket!
För att mina barn ska kunna leka tryggt i sandlådan!
För att oron måste tas på allvar!
För att landsbygdsbefolkningen ska känna sig hörda!
För att de är ohyra!
För acceptansens skull!
För att de kommer döda människor!
För att allt vilt ska förvaltas med jakt!
För att jag gillar att döda varg!
För att kväsa vargkramaräcklen!
För att vi dödar allt i det ekologiska systemet! (Jägareförbundskvinna)

Jag skulle kunna argumentera med fakta mot alla skälen (utom de tre sista) men nu struntar vi i det. I stället tittar vi på vad som händer om man får som man vill, alltså jaga varg och ta bort några revir.

Ett vargrevir är, för de som inte vet det, ett område på cirka 9 kvadratmil där det lever en vargfamilj. Mamma-pappa-barn, inga andra. I snitt en familj på sex individer när vintern kommer och man kan spåra dem. Just för att de hävdar ett revir så finns inga andra vargar där.

Så det blir faktiskt tomt på vargar om man dödar hela familjen, och man kan släppa både hundar och får lösa i skogen utan risk för vargangrepp. Just där och just då. Mitt i vintern på ett begränsat område. Fåren står inne och jakten är nästan slut.
Vad händer sedan?

Framåt vårkanten lämnar de unga vargarna sina familjer för att söka sig egna revir och hitta en partner. De behöver inte gå långt, det finns ju fina revir lediga, och nära mamma också.
Så varför slår myndigheterna knut på sig själva för att få till vargjakt? Vad blir bättre för de som inte vill ha varg? Ingenting!

Ska man åtgärda problem genom vargjakt finns det bara ett sätt. Totalutrotning, och sedan se till att den förblir utrotad.
Det finns de som står för att det är just det de vill men jag tror ändå inte att det kommer bli Sveriges officiella linje. Så varför envisas med att döda och plåga varg när det går att hitta så många bättre lösningar på de problem som faktiskt finns?

By ylva

Vi har alla, på gott och ont, lite smutsigt mjöl i våra påsar och jag vill behålla det så, annars blir samhället olidligt att leva i. Nej ni får inte namn, ålder kön, yrke etc. Varför läsa med förutfattade meningar? Det märks nog så småningom vad jag är för en typ. Det är lättast att formulera sig negativt så här är lite av vad jag avskyr och kommer skriva om: Kontrollsamhället, Politiker, Jägareförbundet & andra rovdjurshatare, Gruppåsikter, Statsfeminism, Skogsskövling, Moralpanik, Människofientlig verksamhet av diverse slag.

101 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *