Smutsigtmjöl

December 11, 2008

Lögner lögner och mera lögner

Filed under: Allmänt trams — ylva @ 21:47

Människor ljuger – och vi tror på dem. Jag tror att det är en viktig del av vår kommunikationsförmåga att vi faktiskt gör det, utan den utgångspunkten skulle det inte fungera. Det gäller bara att veta när vi ska misstro det vi hör eller läser. Brukar X ljuga? Har X något att vinna på det? Har X i sin tur blivit lurad? Hur okunnig är X? Hur trovärdigt är det som framförs? O.s.v. Vi utför någon slags automatiserad kalkyl på detta som funkar hyfsat för det mesta men långt ifrån alltid.

Det finns många sorters lögner och på många plan. Jag lämnar den privata därhän och tittar på den som folk tycks tolerera i en skrämmande uppfattning. Den offentliga lögnen serverad till folket av företag, intresseorganisationer, myndigheter och politiker.
Vi sväljer det mesta, visst vet vi att det ljugs i reklam och att man inte kan lita på politiker men vi ställer ingen till svars för det, det är inte värt besväret. Kanske är det det som gjort att det numera inte verkar finnas några gränser för hur grova lögner vi serveras, och ju grövre lögn desto lättare tror vi på den, för ingen kan väl ljuga mycket.
IPRED-lagen är ett praktexempel. Först ljuger nöjesindustrin för politikerna, påstår att de blir bestulna på sina rättmätiga intäkter och diktar ihop sagor om att fildelare är en del av den  organiserade brottsligheten och sedan ljuger politikerna för folket och säger att EU tvingar dem att införa denna rättsvidriga lag.
Just detta att olika särintressen, kommersiella och andra, blåljuger i sin lobbying till politikerna tycks ha blivit mer regel än undantag. Det verkar vara en effektiv metod också, vad säger det om våra politiker?
Härnäst ska jag berätta närmare om en storljugarorganisation.

4 Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress