Personval och personhat

Jag hamnade i en diskussion om personval nyligen. Eller hamnade och diskussion, det låter både passivt och mycket mer än det var. Jag kunde bara inte låta bli att opponera när jag råkade hamna mellan en vänsterpartistisk landstingspolitiker och en socialdemokratisk riksdagsman och den förstnämnda i en bisats uttryckte sin avsky för personval. Jag framförde lite funderingar om betydelsen av kandidaters personliga kompetens och kvalitéer men V-kvinnan hävdade att man röstar på politiken och partiet sätter upp de bästa personerna. Hennes parti var emot personval men det fanns vissa som ändå drev kampanjer sa hon och från att tidigare bara ha pratat helt gemytligt lyste det nu plötsligt avsky ur hennes ögon. Socialdemokraten höll helt med henne och framförde, som jag tycker, en hel del relevanta argument, som att de som kryssas är folk kända från tv, att man lägger massa kraft och pengar på sina personliga kampanjer etc. Även han såg plötsligt ilsken och bekymrad ut. Det är uppenbart att personval inte är populärt i vida politiska kretsar.
Själv skulle jag vilja ha VDN-deklarerade (det vet väl inte eventuella unga läsare vad det är) självständiga politiker och personval rakt över men jag förstår invändningarna. Det blir lätt väldigt fel. Det är så jag skulle vilja förbjuda kandidaterna att driva personkampanjer, men det blir naturligtvis helt fel det också.
Det som fastnade hos mig efter det här samtalet var just det benhårda ställningstagandet och den stora avsky för meningsmotståndarna som framskymtade. Det är inte undra på att det tas så många dåliga politiska beslut med den inställningen, eller att det blir så mycket inre maktkamper i partierna, i dagarna illustrerat av socialdemokraterna.
Det finns argument både för och emot det mesta, man får väga dem mot varandra och ta ställning, men man borde vara lite mer ödmjuk för att även de som kommer till en annan slutsats kan ha goda skäl till det.

By ylva

Vi har alla, på gott och ont, lite smutsigt mjöl i våra påsar och jag vill behålla det så, annars blir samhället olidligt att leva i. Nej ni får inte namn, ålder kön, yrke etc. Varför läsa med förutfattade meningar? Det märks nog så småningom vad jag är för en typ. Det är lättast att formulera sig negativt så här är lite av vad jag avskyr och kommer skriva om: Kontrollsamhället, Politiker, Jägareförbundet & andra rovdjurshatare, Gruppåsikter, Statsfeminism, Skogsskövling, Moralpanik, Människofientlig verksamhet av diverse slag.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *