Sila rök och svälja sprit

Det är dags att skrota folkhälsoinstitutet, och kicka folkhälsoministern Maria Larsson också. Jag behöver väl inte ens motivera det, jag är så förbannat trött på extremhyckleriet i folkhälsobranschen.
Inte för att jag gillar rökning och visst är det onyttigt, rent av dödligt för de som har otur men varför tala om myggan i fönstret när det står en elefant i rummet.
På femtiotalet rökte ungefär hälften av landets befolkning och hälften drack alkohol varje vecka. Sedan dess har rökningen dalat betydligt medan numera så gott som hela befolkningen är storkonsumenter av alkohol. Det har med attityderna och göra. Hur tror ni situationen skulle varit om folk som ville dricka alkohol blev tillsagda att gå ut och stå minst 20 meter från porten och varje gång fick höra att “du skulle väl sluta med de där dumheterna” och “usch vad du luktar” och massa andra, betydligt värre saker som skulle vara relevanta när det gäller alkohol men inte rökning. Samtidigt hyllades tobak i alla upptänkliga sammanhang och i de fina salongerna hade man provrökning av olika märken och alla pratade om vad man skulle röka till helgen och vad som passade bäst att koppla av med efter olika maträtter etc.
Vad är det som glorifieras idag egentligen? Tror knappast att de där debattörerna är nykterister.
De kostnader och lidande som rökning orsakar i samhället förhåller sig till det som alkoholen ställer till som en apelsin förhåller sig till jordklotet, så där på ett ungefär.
Men för all del, fortsätt jaga myggan, elefanten kan ni ju inte undvara. Hycklare!

By ylva

Vi har alla, på gott och ont, lite smutsigt mjöl i våra påsar och jag vill behålla det så, annars blir samhället olidligt att leva i. Nej ni får inte namn, ålder kön, yrke etc. Varför läsa med förutfattade meningar? Det märks nog så småningom vad jag är för en typ. Det är lättast att formulera sig negativt så här är lite av vad jag avskyr och kommer skriva om: Kontrollsamhället, Politiker, Jägareförbundet & andra rovdjurshatare, Gruppåsikter, Statsfeminism, Skogsskövling, Moralpanik, Människofientlig verksamhet av diverse slag.

5 comments

 1. Moralpaniken tar sig till nya höjder om någon odlar marijuana på balkongen men ingen lyfter på ögonbrynen när Svensson bär hem lördagsransonen från bolaget….
  Ändå är Marijuana tämligen fridfull i jämförelse eftersom den som röker blir loj och fredlig och drogen är inte fysiskt beroendeframkallande (ger ingen abstinens när man slutar), medan den som super blir stökig, högljudd och i värsta fall våldsam och för den som har den genetiska koden går det relativt snabbt att utveckla ett beroende. En del blir alkoholister vid första supen och lär sig aldrig att dricka “normalt” (vad nu det betyder?)

  Nu tar jag själv gärna ett glas vin och säger inte nej till en Irish Coffee men jag förundras ändå över dubbelmoralen. Som tur är för mig har jag inte en hjärna som är benägen till beroende och jag är dessutom emetofobiker vilket håller mig utanför riskzonen för alkoholism och överkonsumtion.

  Om man läser på om droger så förvånas man att en del ganska “mesiga” droger betraktas som livsfarliga och olagliga, medan alkoholen sällan ifrågasätts på samma sätt eller klassas som narkotika och då är ändå verkningarna av den långt ifrån småpotatis. Dessutom drabbar det inte bara alkoholisten utan även många runt omkring.

  Måtte vi bara få behålla monopolet vilket förhoppningsvis bromsar till en viss del. Jag ryser inför tanken att även öl, sprit och vin ska säljas på macken och i kassan på ICA strax bredvid tobaken 8-/

  Det är ganska intressant att staten bjuder ut två dödliga droger (nikotin och alkohol) helt lagligt…

  1. Ja visst är det rätt fantastiskt. Vår kära folkhälsominister var mäkta upprörd förra veckan över att man skulle rösta om legalisering av marijuana i Kalifornien. Alkohol är världens tredje farligaste drog, marijuana klättrar väl knappt upp på listan och om man ska förbjuda droger ska man väl gå efter vad de ställer till med för omgivningen. Fast det är klart, blir man inte fnittrig av att röka på, det kan ju störa någon känslig minister. 99% av allt våld, olyckor, sjukvårdskostnader och nedbrutna människor är väl inte så farligt i jämförelse antar jag.

 2. Emetofobi är irrationell rädsla för att spy. Jag hatar att spy! Jag har dock haft kognitiv egenterapi och kan hantera det bättre och bättre.
  Jag vågar till exempel att äta på restaurang och åka utomlands (fast utomlands kurerar jag mig med diverse kurer och är ganska försiktig med vad jag äter och tänker hela tiden på hur magen mår) och jag klarade faktiskt att hjälpa sonen när han var liten och blev magsjuk även om jag fick kämpa med det och vidta diverse säkerhetsåtgärder.
  Vissa klarar inte av att ta hand om sina egna barn när de blir sjuka och vägrar att äta ute och har samtidigt social fobi så de styr sitt liv helt efter detta. Så illa däran är jag inte men tillräckligt för att undvika kräksituationer i möjligaste mån.

  Jag har varit riktig bakfull två gånger i mitt liv och “nästan” spytt och det var vid ca 23 års ålder och en gång runt 32 år (jag kan alltså räkna tillfällena). Jag kan också räkna gångerna jag faktiskt HAR haft magsjuka på handens fingrar…. 8-/ Märkligt nog spyr inte emetofobiker lika ofta som andra och ingen vet varför. Det är som att det sitter nån spärr där nånstans. Usch nu blir jag lite lätt illamående bara för att jag skriver om att spy. 8-X

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *