Smutsigtmjöl

January 23, 2009

Det rör alla

Filed under: Allmänt trams,Kontrollsamhället — ylva @ 23:32

Ännu en sorglig dag i demokratin Sverige. Jag hör på radion att man i polisutredningens delbetänkande föreslår långtgående befogenheter för polisen när det gäller att få ut ip-nummer. Tidigare har polisen behövt vända sig till domstol och dessutom ha misstanke om ett brott för vilket straffet är minst två års fängelse. Nu föreslås att polisen ska kunna vända sig direkt till operatören och detta även när det gäller brott som bara har böter i straffskalan. Reglerna för hemlig telefonavlyssning slappas också till. Det är som en lavin där nya integritetskränkande och kontrollerande storebrorslagar väller över oss utan en chans att hejda dem.

Hur har det kunnat bli så här? Varför reagerar inte medborgarna? En orsak är kanske att det helt enkelt är för mycket på en gång. Vi blandar ihop alla dessa lagar och direktiv, när vi hör något nytt elände tycker vi oss ha hört det förut, hur var det nu, IPRED, datalagringsdirektivet, avlyssningsregler, ACTA, FRA , det är väl samma sak va? Själv är jag djupt orolig och intresserad av frågorna men jag kan inte heller hålla isär allt. Dessutom, rent psykologiskt är det nog ett smart drag att köra över oss med all skit på en gång, då känns det bara för tungt och omöjligt att kämpa emot.

En annan viktig faktor är att det här allt som oftast presenteras som något som många människor uppfattar som något som inte berör dem. Se bara rubriken i Svd idag. Det gäller bara fildelare, ni vet de där tjuvaktiga ungdomarna som måste korrigeras lite.  Skivbolagens intresseorganisation vill dessutom blockera åtkomsten till fildelarsajten Pirate Bay, -so what, säger mina generationskamrater, -det är ju det där otäcka stället där man stjäl film, inget som angår mig. Fel Fel Fel! Det är censur, censur angår alla.

På Pirate Bay finns också mängder med material som inte är upphovsrättsskyddat, som människor, ofta med stort personligt besvär ser till att göra tillgängligt för alla sina medmänniskor. Till exempel de små filmer där du får följa med lokföraren på tågturer i Norge. Det är helt enkelt någon som satt upp en kamera i förarhytten så det är som om vi själva står där och ser framåt, ibland snöar det så vi inte ser ett smack, precis som i de långa tunnlarna, ibland är omgivningen vacker ibland bara trist. Det kan verka skruvat men det är förfärligt avstressande att bara sätta sig och åka med. Andra människor lägger massor med timmar på att scanna in en gammal intressant bok bara så att du ska få tillgång till den. Varför frågar sig den medelålders cyniske Svensson, vad tjänar han på det? Inget, är svaret, det är helt enkelt någon ur “generation gratis” som de förklemande kallas av de som inte vet bättre. “Generation gratis” är snarare “Generation dela med sig” och Nej, det är alltså inte bara av sådant som de “stulit”.

5 Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress