En olaglig jakt

I går började den årliga jakten på lodjur. Den där skumma jakten på ett sällsynt, totalfredat djur som enligt direktiv vi åtagit oss att följa bara får “skyddsjagas” om det finns problem som man inte kan lösa på annat sätt.

När man talar om lodjur i Sverige delar man in dem i två grupper, de som finns i renskötselområdet och de som finns i övriga landet. De förra kan möjligen påstås göra skada men att man tillåter jakt på 56 lodjur i Mellansverige är inget annat än en skandal. Skadorna på tamdjur är försumbara så Naturvårdsverket försöker motivera jakten med att det skulle skapa ökad acceptans för djuret att få skjuta det. Vad då acceptans? Det finns inget problem här. När det gäller vargen har faktiskt en gapande jägarmobb lyckats lura i en hel del dumskallar att det är ett ont, jätteproblematiskt och farligt djur men det har inte fungerat med lodjuret. Folk har faktiskt inga problem med att det går omkring några vackra “Nordiska tigrar” i skogen.

Det är bara en mycket liten grupp människor som inte uppskattar lodjuret. Det är naturligtvis jägarna, och dessutom bara en del av dem. “Problemet” är att lodjurets huvudsakliga föda består av rådjur, rådjur som dessa jägare själva vill kunna döda i obegränsade mängder. Svenska Jägareförbundet ska vara “seriöst”, om inte annat så för att de får närmare 50 miljoner kronor årligen för att sköta ett vagt “allmänt uppdrag” åt staten. I det uppdraget ingår att informera om rovdjur och det gör man på sitt alldeles egna vis, genom massiva kampanjer och lobbying fylld av lögner och överdrifter.  Om lodjuret påstår man att det “äter rent” på rådjur och sedan svälter själv. Som bevis anför man avskjutningsstatistik på rådjur som visar på en kraftig nedgång. Visst, rådjursstammen har minskat från en extremt hög nivå på 90-talet till lite mer normal nu. Det beror främst på att den ett tag gynnades av milda vintrar och det faktum att rävstammen var helt utslagen av skabb.

Avskjutningsstatistik är dock en usel mätare på en viltstams storlek. När det gäller älg är det lite bättre, varje skjutet djur ska rapporteras och så sker också i de allra flesta fall. Går du ut och skjuter ett rådjur är det inget du behöver tala om överhuvudtaget. Om man har den inställningen att lodjur är ett otyg så kan man bli lite extra obenägen att nämna de där rådjuren man sköt, de var ju i alla fall bara undantag, så sällsynta som rådjuren blivit. Dessutom, det faktum att de numera inte kryllar av rådjur som på 90-talet gör att inte så många bemödar sig med att jaga rådjur längre. Sen har vi det här med hundar, många jägare säger sig inte vilja släppa en jakthund där det finns varg, och utan löshund blir det alldeles för jobbigt att fylla frysen. Nej, Jägareförbundets avskjutningsstatistik är ingen bra mätare på hur många rådjur det finns. Det finns däremot en väldigt opartisk faktor man kan titta på, viltolyckor. I exempelvis Gävleborgs län har rådjursolyckor ökat med 60% sedan -93 medan avskjutningen oficiellt har minskat med 85%. Lite diskrepans där tror jag.

Vare hur som helst med rådjuren. Jakten på lodjur i Sverige är brottslig. Naturvårdsverkets personal saknar ryggrad, de lyder jägareförbundet eftersom de vet att det är det regeringen vill. Det är inte i första hand så att politikerna tror sig vinna röster på att hetsa mot rovdjur utan de ser mest till sina egna intressen. Från jordbruksminister Eskil Jägarsson och nedåt.

Ett lodjur i inhägnad
Ett lodjur i inhägnad

By ylva

Vi har alla, på gott och ont, lite smutsigt mjöl i våra påsar och jag vill behålla det så, annars blir samhället olidligt att leva i. Nej ni får inte namn, ålder kön, yrke etc. Varför läsa med förutfattade meningar? Det märks nog så småningom vad jag är för en typ. Det är lättast att formulera sig negativt så här är lite av vad jag avskyr och kommer skriva om: Kontrollsamhället, Politiker, Jägareförbundet & andra rovdjurshatare, Gruppåsikter, Statsfeminism, Skogsskövling, Moralpanik, Människofientlig verksamhet av diverse slag.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *